Class 12 English Ode to Autumn Questions and Answers

youtube channel
whatsapp group

 Class 12 English Ode to Autumn Questions and Answers

B. 1.2. Answer the following questions briefly

Que 1. Who are depicted as friends in the first two lines?
Answer: Seasons of mist and the naturing sun are depicted as friends in the first two lines.

Ques 2.What happens in autumn?
Answer:
All fruits get ripeness and flowers bloom in autumn. All the birds start to sing to see the sweetness of the season.

Que 3.In what sense does the Sun conspire with autumn?
Answer:
The sun conspires with the autumn by offering fruits and flowers. Its ray makes the fruit fleshy and fat and also tasty.

 Que 4.How do the sun and summer help in the ripeness of fruits in autumn?
Answer:
The sun and summer help in the ripeness of fruits and to make them fleshy or fat in autumn. They fill very much heat and energy.

Question 5.How are autumn and summer related to spring?
Answer:
Autumn and summer are related to spring season. It (spring) comes before the arrival of summer. Autumn starts with the departure of summer season.

C. 1. Long Answer Questions

Question 1. What is the central idea of the poem?
Answer:
The poet John Keats has written this poem ’Ode to Autumn’ which presents a very natural and beautiful picture of autumn. He narrated about the season of different kinds that happen in the world. All seasons are of different kinds and different nature. Every people like a different season. Summer brings hot and sweetest fruit. Some people like Autumn because it is a good season and people can do easily their work in this season.

Question 2. What does Keats mean by the following:
‘T was here we loved in summer day and greener.’
Answer:
Keats was a poet of Nature. He found happiness, solace, and peace of mind in everything of Nature. He loved the wind that blows in summer and helps the fruits to ripe and grows. He calls it a favorable wind. He finds the greenery in autumn very impressive and attractive. It gives him a positive aspect to him.

Question 3.
Does the poet convey his love for nature through such lines as given above? If yes give examples.
Answer:
Yes, the poet conveys his love of nature through these lines. “For summer has ‘O’er brimmed their clammy cells. Who hath not seen thee oft amid thy store? Sometimes whoever Seeks abroad may find.” The poet shows his love through nature. It always helps him to convey love.

Question 4. Pick out the images related to different aspects Of Nature. Write a note on the use of images in the poem.

Answer:
The poet says that Autumn spreads beauty and happiness everywhere. It seems as a carrier of harmony. In this poem, images have been well used which makes the poem and the idea present in it, quite clear.

Question 5. What do autumn and spring symbolize in the poem? Explain.
Answer:
Autumn and spring both the season are good for fruits like mellow and plump. It fills all fruit with ripeness to the core to swell the goud, and plump the hazel shells.

Question 6. Do you like this poem? Give two reasons?
Answer:
Yes, I like this poem. It shows the good relationship between two seasons and also shows how these seasons are dependent to each other.

 Question 7. What does the poet say about the music of autumn? Do you like music?
Answer:
The poet says about the music of autumn that when it starts to sing the beautiful birds like Nightingale and cuckoo sing in a very beautiful and melodious voice. It makes everyone happy to their life. It makes a person perfect and the trees, when it listens to it, come out and grows rapidly.
Yes, I like the music of autumn.

Question 8. Write in short the summary of the poem, “Ode to Autumn”. [Board Model, 2009 A]
Or, Write a short note on the poem “Ode to Autumn”. [Board Model, 2009A]
Answer:
The Odes of John Keats are his masterpieces. The present Ode is his last one. Here the poet has described the beauty and characteristics of Autumn, in a series of memorable pictures. He reveals the principle of beauty in nature in the autumn through this poem. New leaves and fruits come out on trees. There is neither heat of summer nor bitter coldness of winter. Nature looks beautiful everywhere. The wind blows friendly. Birds sing in a fine-tune. Everybody is happy and their working efficiency increases in this season. 

facebook

matric exam

youtube channel
Whatsapp Channel
Telegram channel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top