Echo and Narcissus
A. Work in small groups and discuss the following:
Question 1.
How much do you love yourself?
Answer:
I am in teen. ‘A youth of labour with an age of ease’ is called. Youth and beauty are the hallmarks of this age. So at this age I love myself very much. I am more conscious about my looks while girls are the embodiment of beauty at ‘sweet sixteen’ I my self tend to emulate the eternal hero, symbolised as ‘tali’ and ‘handsome’. To further Accenture this God gifted beauty fashion comes handy. This is the time when I can indulge in the latest fashion and fades and get noticed. It is, therefore, not uncommon to find many beauty queens in my teens. Really it is true to love me.
Echo and Narcissus
Question 2.
Is loving oneself good or bad?
Answer:
Loving oneself is good. It is natural. One is respected In one’s. There is a sense of complete freedom, bereft of any worries or responsibilities to shoulder. Making friends, socialising and indulging in one’s hobby is the major past-time. Gone are the restrictions of childhood for you can live as you please. However, the joys and achievements of this period are lovable too. Gone are the daydreams of childhood, the mental level is at its peak
Echo and Narcissus
B.1.1 Write ‘T’ for true and ‘F’ for false statements:
Narcissus was very young and handsome.
Narcissus went fishing.
Echo had detained goddess Hera.
Hera cursed Echo.
Echo did not want to speak to Narcissus.
Answer:
— T
— F
— T
— T
— F
B.1.2. Study the lesson carefully and complete these sentences:
The _________ was so embarrassed
Her youth and beauty _________ away.
Narcissus had ________ many women.
Narcissus was tired and _________
Narcissus could not tear himself away from his own _________
Answer:
nymph
withered
scorned
thirsty
image
B.1.3. Answer the following questions very briefly:
Question 1.
Who was Narcissus?
Answer:
Narcissus was the most handsome young man in Greece. He was so fair that almost everyone who saw him fell in love with him at that moment.
Echo and Narcissus
Question 2.
Who was the Echo?
Answer:
Echo was a nymph was once a great chatterer but now under the curse of the goddess. Hera she could only repeat the last few words spoken to her.
Echo and Narcissus
Question 3.
What did the Echo do with any passer-by?
Answer:
Echo was ready to talk to any passerby on any subject at any time.
Echo and Narcissus
Question 4.
Who was detained by the Echo?
Answer:
The Goddess Hera was detained by Echo.
Echo and Narcissus
Question 5.
Whom did Echo follow?
Answer:
Echo followed Narcissus.
Question 6.
What was.the reaction of Narcissus when he saw Echo?
Answer:
When Narcissus saw Echo, he pushed her away and ran, away saying that he would die before he would have her near him.
Echo and Narcissus
Question 7.
Why did Echo hide in a dark cave?
Answer:
Echo hid in a dark cave, as she was embarrassed and ashamed.
Question 8.
Who had cursed Narcissus?
Answer:
One of the women who had been treated.brutally by Narcissus cursed him.
Echo and Narcissus
Question 9.
Who did Narcissus fall in love with?
Answer:
Narcissus fell in love with his own image.
Echo and Narcissus
Bihar Board solutions
Question 10.
At last, what happened with Narcissus?
Answer:
At last Narcissus’s body withered away and became the stem of a flower. His head turned into the lovely gold and white blossom which still looks into the quiet pools, and is called Narcissus.
Echo and Narcissus
C. Long Answer Questions
Question 1.
Who was Narcissus? What was special about him?
Answer:
Narcissus was a handsome young man of Greece. Special about him was that not many men or even gods were as handsome as young Narcissus. So far was he that almost everyone who saw him fell in love with him at that moment.
Echo and Narcissus
Question 2.
Who was the Echo? Who cursed him and why? What was the curse?
Answer:
Echo was a watchful nymph. She had once been a great chatterer. She was ready to talk to any passer-by on any subject at any time, and on several’occasions, she had detained goddess Hera with hours of casual talk, just as Hera was on the point of stumbling upon Zeus with one of his illicit loves. Eventually, Hera grew so annoyed that she put a curse on the Echo. The curse was that Echo could say nothing but the last few words that she heard.
Echo and Narcissus
Question 3.
Why did Echo follow Narcissus? Why was she eager to talk to him?
Answer:
Echo followed Narcissus through the trees because she longed to go closer to him to gaze upon the beauty of his face. She was eager to talk to him as she felt drawn to him. She could not take her eyes off his captivating face. She was invited to meet with Narcissus.
Echo and Narcissus
Question 4.
Describe what happened during the meeting of Echo and Narcissus?
Answer:
No sooner did Narcissus see Echo than he got satisfied with having solved the mystery of the voice. So, he roughly pushed her away and ran shouting that he would die before he would have her near him.
Echo and Narcissus
Question 5.
Why was the nymph embarrassed and ashamed? What was the result of it?
Answer:
The nymph feared that Narcissus would laugh at her silly speech. As she was roughly pushed away by Narcissus she felt embarrassed and ashamed she hid in a dark cave and never came to air and sunlight again
Echo and Narcissus.
Question 6.
Who prayed to gods against Narcissus? What did she pray? Was it granted?
Answer:
Narcissus had treated brutally with many women. He played with many hearts and at last one of those women, he had scorned prayed to the gods that Narcissus would someday find himself scorned by one he loved. The prayer was heard and granted.
Echo and Narcissus
Question 7.
What happened to Narcissus when he went to the pool to quench his thirst?
Answer:
Tired and thirsty from hunting, Narcissus went him-self down beside a still, clear pool to drink. As he leaned over the shining surface, he saw the reflection of the most beautiful face. His heart trembled at the sight, and he could not tear himself away from it his own image. For a long time, Narcissus remained there beside the pool, never raising his eyes from the surface, and from time to time murmuring words of love. At last, his body withered away and became the stem of a flower, and his head the lovely .gold and white blossom which still looks into quiet pools, and is called Narcissus.
Echo and Narcissus
Question 8.
What feeling do you have when you see your reflection in a mirror?
Answer:
When I see my reflection in a mirror. I have different feelings on different occasions. It is just like a pool gives a crystal clear reflects everything in its true likeness. Sometimes I afraid of ageing and greying. So sometimes I hate the mirror. I try to hide my reality in the dim light. But it is to think that however I hate or love myself it always reflects the truth. Sometimes it removes the idleness of the mirror, it does not act false.
Echo and Narcissus
matric exam