Bihar Board Class 9th English Sound
A. Work in small groups and discuss the questions given below:
Class 9th English Sound
Question 1.
How do trees help us?
Answer:
Trees help us in many ways. They purify the air, they give us oxygen. They give shelter to wild animals and birds. They also give us fruits and fuel. They check the soil erosion and act as a balance to ecology.
Question 2.
Should you cut trees?
Answer:
We should never cut trees.
Question 3.
Name the frees which you have in your school garden.
Answer:
The trees are mango, guava, peapal, neem and a big bunyan trees.
Question 4.
Have you planted trees in your locality? If not, would you do it?
Answer:
I live in a city. There is no place to plant a tree, so, I have not planted any tree. Yes, I like to do it.
Class 9th English Sound
B. Answer the following questions very briefly:
Question 1.
What happens to a trees in the woods?
Answer:
A tree is hacked in the woods.
Question 2.
Do the halves express their grief?
Answer:
Yes, the halves express their grief to each other.
Question 3.
Do they make a sound because they are in pain?
Answer:
Yes. they make a sound because they are in pain.
Question 4.
Where do the logs go?
Answer:
The logs are driven from each other and go to different places.
Question 5.
Who knows the predicament of trees?
Answer:
The wind knows the predicament of trees.
Question 6.
Can all men sense the agonies of trees.
Answer:
No, all men cannot sense the agonies of trees.
Class 9th English Sound
Question 7.
Why does the poet call the songs not song but just sounds?
Answer:
The poet does not call them songs but sounds because they are the cries of lamentation.
Question 8.
What will be the ultimate end of such sounds?
Answer:
Such sounds would be choked to death as they would be confined to script only.
Class 9th English Sound
C.1. Long Answer Type Questions
Question 1.
The poet has given a touching account of a tree which has been cut down. Don’t you think that this is a sad poem in memory of a felled tree?
Answer:
Yes, I agree to this point that through cutting of tree the poet presents a sad memory of a felled tree. The tree which has been cut mercilessly must have felt agonies. Its branches are driven away far off places. The whispering of the logs present its sad plight. So this poem is decidedly a sad poem.
Question 2.
Why has the poet indulged in reminiscences? Has anything ever compelled you to reminisce?
Answer:
The felled tree has touched the sensitivity of the poet so she goes on thinking. It is mind which makes me sad or happy. It is also true that trees eat, drink and breath. They grow like human beings. When the train came I boarded into the train I looked at her. She was too looking at me and made me see off. That day always reminisces me.
Question 3.
What does ‘the wind know and what the wind blowing a din’ suggest?
Answer:
The wind knows how the tree suffered when it was tossed. It knows that the tree bore all seasons rain. The wind is blowing and making din. This is to suggest that the wind crying over the pain of the tree.
Class 9th English Sound
Question 4.
“Many a man is blunt, so blunt,/ He doesn’t even sense the agonies caught/Even in simple words.” Explain the lines.
Answer:
The given lines are very suggestive. The poet says that majority of men have got their sensitivity blunted. So much so that they fail to perceive the agonies behind the simple words. In fact the poem conveys that it is because of their blunted sensitivity v that men fell trees.
Question 5.
Justify the title of the poem.
Answer:
Cutting of tree compel the halves to cry. The wind is also crying over the loss of the tree. The poet also laments such loss and pain. But all these make sound only. The effect is unknown. They fall flat on him as me resounds. Hence, the title ‘sound’ very subtly but aptly conveys the feeling of the poem.
Class 9th English Sound
Question 6.
The poem suggests that the writer of this poem is an environmentalist. She is deeply concerned with protecting and preserving the natural environment. Do you agree with it? Write your opinion.
Answer:
The way of thinking shows that the writer of the poem is an environmentalist and that she is deeply concerned with protecting and preserving the natural environment. She does not want that even a tree should be cut. I agree that she has tried to make us aware of the importance of trees and plant life.
Question 7.
‘A lot of people are insensitive to the agonies of trees’. Comment.
Answer:
The poet describes the cutting of the tree as if it were duty of insensitive people. The tree is the symbol of Nature and the environment and the poem can be read as a parable on what man has been doing to nature. Man is entitled to exploit the reasources of nature to make a living. But there is no justification Tor exploiting a tree to satisfy his greed. In this sense man does not foci the agonies of a tree.
Question 8.
What is the theme of the poem? Could you suggest another r title?
Answer:
The theme of the poem ‘Sound’ is the degradation nature has suffered at the hands of modem men who are blunt and insensitive to the agonies of trees. ‘Sound’ is of Nature’s love lover poem which lays bare before us man’s wanton destruction of the environment to satisfy his greed. Another title may be ‘Echo’.
Class 9th English Sound
Question 9.
Do trees have souls? Give your opinion.
Answer:
The great Indian scientist Jagdish Chandra Bose has already proved that plants are living things. Their green leaves produce all the starch. They enjoy the pleasures and suffer the furies of nature like the human beings. Hence wc can say that trees are alive and have souls.
Question 10.
Imagine yourself to be a branch which has just been hacked out. Describe your feelings to your parent tree.
Answer:
What happened to me that cannot be borne. It is a matter of regret that I have been hacked. Oh! the pain is unbearable I am fallen on the ground lifeless. I am helpless. I ani dying. My agony can’t he understood by blunt people who have hacked me. I was y.our inseparable part but these rude and blunt people have cut me apart.
matric exam
