Question 1. What does “the freedom of the press” means? Answer: Freedom of the press means freedom in a very restricted and technical sense-such as freedom from direction or censorship by the government.
Question 2. What role British Press plays under ordinary conditions? Answer: Under ordinary condition British Press is free to attack the policy and political character of ministers, interfere and raise the voice against scandals, and other democratic measures.
Question 3. What effect brings freedom to the nation? Answer: Freedom secure and sustain “the central doctrine of democracy”— that the state is not the master but the servant of people.
How Free Is The Press Question Answer
Question 4. What are the sources of a newspaper’s revenue? Answer: The sources of a newapaper’s revenue is (i) The advertisement (ii) The wealth of the man or the company that owns the newspaper.
Question 5. What is the role of decent journalists? Answer: The role of decent journalists maintain a high standard of “duty, balance and reputation.”
Question 6. What does Dorothy L. S Ayers discuss in her essay? Answer: Dorothy L. Sayer’s discussies the freedom of press.
B. 1.2. Answer the following questions briefly
Question 1. What do free ‘people’ take for granted? Answer: Free people take it for granted that without a free press there can be no freedom.
Question 2. Are there restrictions on Press in time of war? Answer: Yes, there are restrictions on Press during the time of war. In fact all liberties are restricted in time of war.
Question 3. What do you mean by the term ‘free press’? Answer: By free press we mean that the press is free from direction and censorship by the government.
Question 4 Who is the master the state or the people? Answer: The people are the masters. The state is the servant of the people.
Question 5. What does the unofficial censorship seek to do? Answer: The unofficial censorship does not so much seek to express public opinion as to manufacture it.
Question 6. Name two sources of revenue newspapers usually survive on. Answer: The two chief sources of revenue of a newspaper are (i) advertisers. (ii) the wealth of the company or the man that owns the newspaper.
How Free Is The Press Question Answer
B.2.3. Answer the following questions briefly Question 1.What are the two basic assumptions about the public? Answer: The two basic assumptions about the public are : (a) that they have not the intelligence to distinguish truth from falsehood and (b) that they don’t care at all that a statement is false provided it is titillating.
Question 2.What is suppression of context? Answer: Suppression of context is choosing only apart from the whole so that the meanings are distorted and give a different impression than what was actually intended.
Question 3. Name two things that make the reports unreliable reading. Answer: The interviewer’s playful habit of making statements himself and attributing them to the interviwer makes the reports unreliable reading.
How Free Is The Press Question Answer
B. 3.2. Answer the following questions briefly Question 1. Why do books rarely criticise the Press? Answer: A book rarely dares to criticise the Press because the press can either ignore the book all together, or publish sneering comments in its gossip column about it.
Question 2. How do the newspapers greet the slightest efforts to hinder the irresponsible dissemination of nonsense? Answer: The slightest effort to hinder the irresponsible dissemination of nonsense is greeted by a concerted howl: This is a threat to the freedom of the press.’
Question 3. Name the seven charges the author makes against die Press. Answer: The seven charges the author has made against the press are (i) False Emphasis, (ii) Garbling, (iii) Inaccuracy, (iv) Reversal of facts, (v) Random Invention, (vi) Miracle Mongering, (vii) Flat Suppression
C. l. Long Answer Questions
Question 1. The editorial policy of a popular daily is controlled by two chief factors. Which are they? Explain. Answer: The.editorial policy of a popular daily is controlled by two factors, namely, the vested interests of its advertisers and the personal whims and ambitions of the man, or company that owns it. All newspapers get their revenue from their advertisers. To justify their rates of advertisements they have to have a large circulation. If they do so, they will have to sell their copies at a lower rate. No popular daily can meet its expenses by the sale of copies.
Major part of their revenue comes from advertisements
How Free Is The Press Question Answer
Question 2. What is garbling? How does Sayers illustrate this form of distortion? Answer: Garbling, according to Miss Sayers, is a special accomplishement of the press interviwer’s distorting what the interviewee said. He is in the playful habit of making statements himself and attributing them to the interviwee.
Miss Sayers illustrates this with an accident concerning herself. During the production of her latest play, the press interviwer had asked her about her future plans. She had replied that she never made plans.
Question 3.Describe in your own words the instances of deliberate miracle* mongering. Answer: Miss Sayers has given an interesting instance of deliberates miracle- mongering by the press. The miracle was attributed to her. Miss Sayers made a public search. It comprised of 8000 words. The full text of her speech was in the hands of the reporter
. But it was reported that she delivered about 20,000 words in the space of an hour and a quarter. This was impossible. It would have been a miracle if any person could deliver 20,000 words in such a short space of time.
Question 4. How are letters of protest treated by the newspapers? Describe in your own words. Answer: If a speaker’s words are misquoted in the newspaper, he/she may write a letter of protest. But it is almost impossible to have the impression created to be corrected. In many cases letters of protest are ignored. Sometimes they print the whole letter,
with the editor’s comments. No apology is offered. The comments simply assert that the actual words were printed. But the speaker must not expect to monopolise the whole of paper’s valuable space. The editors adopt another strategy too. They write a private letter in reply regretting the mistake.
Question 5. Have you ever written a letter of protest to any newspaper? What was the fate of this letter?
Answer: No, I do not ever written a letter of protest to any newspaper, flat suppression letters of protest man be written these may be
(a) England,
(b) printed in full or in part, accompained by an editorial comment to the effect that the words reported were actually said, and that the speaker must not expect to monoponse are paper’s valuable space
(c) answered privately by the editora manoeuvefe that does nothing to correct the false impression left in the public mind only occasionally and usually form a provincial paper,
How Free Is The Press Question Answer
Question 6. ‘He that is unfaithful in little is unfaithful also in much.’ How does Dorothy L. Sayers cite trivial personal examples to prove that the newspapers misrepresent in various ways? Do you agree with her? Answer: Miss Sayers gives a few instances to prove that the newspapers misrepresented even trivial incidents. I don’t say that Miss Sayers is wrong in her judgement. But her views represent only one side of the coin. Press, no doubt, is a powerful organ. In our young democracy we have begun to feel the power of the press. The press brings to light many ills and cases of corruption, misuse of power, mistakes, etc in high places.
How Free Is The Press Question Answer
Question 7. What is the author’s attitude to the freedom of Press? Do you agree with her? Answer: The author is of the opinion that the press is very powerful and uses its freedom with impunity. Even the ministers are scared of the press because the press can make or mark reputation. The press is in most and even trivial, matters careless
It misquotes facts that look true. Press can give a colour to reports so as to form public opinion the way it likes. In the author’s opinion there is no way to control the irresponsible behaviour of the press. ’
Question 8. ‘Indeed, we may say that die heaviest restriction upon the freedom of public opinion is not the official censorship of the Press, but the unofficial censorship by a Press which exists not so much to express opinion as to manufacture it.’ How does the writer view the relationship between the press and the public opinion? Explain.
Answer: The writer is of the view that in a free country, and especial, in times of peace, press is free and most powerful organ to influenced public opinion. The press is supposed to reflect public opinion, and force the governments to make or change their policies accordingly. But the author believes that the press does not so much reflect public opinion, as it manufactures it. Once when she was away, her house was broken into. The thief was disturbed by the newsboy. But the newspaper reported the incident after a few days. They changed the date of the incident